Napszemüvegek

A források szerint a napszemüveg evolúcióját a kínaiak indították útjára, bár mai feltételezések szerint a színes, csiszolt üvegeket inkább csak a nekik tulajdonított mágikus erő miatt viselték, nem pedig a szemük védelmére.

A római katonák viszont egészen biztos, hogy nem kabalaként hordták maguknál a sötét színű kristályokat. A déli légiókban szolgáló katonák ugyanis állandóan tűző napsütésben meneteltek, s minthogy a vak katonának túl sok hasznát nem lehet venni, gondot fordítottak a szemük védelmére is. Az első, színezett lencséjű napszemüveg a 20. század elején készült. Ahhoz azonban, hogy elnyerhesse mai formáját, és hogy általános, sőt, divatos viseletté váljon, kellett egy kis “segítség”. Ez a “segítség” pedig ismét a hadsereg felől érkezett: a második világháborúban az US Air Force rendelt napvédő eszközöket a nagy magasságban repülő pilótái számára, akiknek a szeme igen erős UV-sugárzásnak volt kitéve.

A napszemüveg így vált “repülősdivattá”, amit aztán McArthur tábornok, a Csendes-óceáni erők főparancsnoka népszerűsített szerte a világon azzal, hogy állandóan napszemüvegben nyilatkozott a sajtónak. A napszemüveg így valóságos státusszimbólummá vált. Üzletünkben megtalálhatja a napszemüvegek széles választékát, az olcsótól a legdivatosabb márkákig. Fontos, hogy a szaküzletben vásárolt napszemüveg biztos, hogy rendelkezik megfelelő UV szűréssel, míg a bizonytalan forrásból származó termékek veszélyesek lehetnek, mivel a sötét lencse miatt a pupilla kitágul, így ha nincs megfelelő szűrés, még több káros sugárzás jut a szembe.

Mini Galéria